Rongen Sports

(Pre)Diabetes en bewegen

Groepslessen reserveren

Doelgroep
​Dit traject is voor jou indien je huisarts of medisch specialist een verhoogde bloedglucosewaarde (suiker) (>5,7 en <6,4) heeft geconstateerd en je daardoor een verhoogd risico hebt op het verkrijgen van diabetes. In dit stadium heb je nog veel mogelijkheden om de waarde te verlagen door het aannemen van een gezonde(re) leefstijl. Maar misschien leef je al heel gezond en heb je geen idee waar die verhoogde glucosewaarde vandaan komt… Tijdens de intake krijg je informatie en inzicht in de factoren die een rol spelen in het stijgen en dalen van de glucosewaarde en wat je eraan kunt doen om deze weer stabiel te krijgen. Een belangrijk aspect bij een verhoogde glucosewaarde is gericht bewegen.


​Is bij jou diabetes type 1 of 2 is geconstateerd en wil je een actieve(re) en gezonde(re) leefstijl zodat je zo weinig mogelijk of geen medicatie nodig hebt? Wil je het risico op andere chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten zo veel mogelijk beperken? Dan is het traject Diabetes en Bewegen iets voor jou! Of je nu tabletten gebruikt, insuline spuit of een insulinepompje hebt maakt voor het traject niet uit. Gericht bewegen is het devies. In geval van bewegingsbeperkingen wordt ook onze fysiotherapeut betrokken bij jouw traject.

Het traject Diabetes en Bewegen

Intake
Je start onder begeleiding van onze diabetes-beweegdeskundige met een uitgebreide intake om alle informatie in kaart te brengen. Ook worden hier verschillende metingen en testen (BMI, middelomtrek, uithoudingsvermogen, bloeddruk) gedaan voor het bepalen van de beginsituatie. Op basis hiervan wordt in overleg een plan van aanpak gemaakt. Dit is een beweegplan met indien nodig een voedingsplan.

De eerste maand
​In de eerste maand voer je het beweegplan vier keer samen met de diabetes beweegdeskundige of fitnessinstructeur uit zodat je precies weet wat de bedoeling is. Buiten deze trainingen om kun je deelnemen aan verschillende groepsactiviteiten onder begeleiding van een gediplomeerd instructeur.


​Eerste evaluatie
​Testen en metingen (indien nodig) worden uitgevoerd door de fysiotherapeut en de resultaten en ervaringen besproken. Op basis hiervan bepaal je samen met de diabetes beweegdeskundige de vervolgkeuze. De evaluaties worden ook naar je huisarts gecommuniceerd.

Het vervolg: 5 maanden
​Keuzes:

 • Het programma zelfstandig voortzetten middels individueel trainen en eventueel deelname aan de groepslessen. Iedere maand vindt dan wel de evaluaties plaats voor het testen en meten en het evalueren van de voortgang.
 • Het programma voortzetten zoals de eerste maand, waarbij meer trainingen samen met de diabetes beweegdeskundige worden uitgevoerd.

Lidmaatschap op de leefstijlclub
Tijdens dit traject heb je onbeperkt toegang tot de leefstijlclub.nl. Hiermee kun je online je meet- en testgegevens bekijken, E-learning modules volgen over een gezondere leefstijl en je krijgt toegang tot de leefstijlclub facebook pagina waar je op de hoogte gehouden wordt van allerlei interessante informatie omtrent leefstijl.

Uniek traject
De informatievoorziening voor diabetes patiënten is prima. Voor veel mensen is het echter moeilijk om die informatie om te zetten in daden. Onderzoek heeft aangetoond dat een gericht leefstijlprogramma nodig is met strakke en gerichte begeleiding om echt iets te bereiken . Dit staat in ons traject centraal. Een andere belangrijke pijler in ons beweegprogramma is het bewegen volgens de schijf van drie. De betrokken partijen in dit beweegprogramma zijn huisartsen, praktijkondersteuners, pedicuren, diabetesverpleegkundigen, fysiotherapeuten, diëtisten en Rongen Sports als sport- en beweegaanbieder. Het is een doordacht traject op basis van resultaten door kennis, deskundigheid en ervaring.

Duur van het traject

 • ​3 maanden (pre)
 • 6 maanden (diabetes 1-2).

De effecten
 

 • stabielere bloedglucosewaarden
 • gezondere Hba1c-waarden
 • een gezondere bloeddruk
 • een verantwoord gewicht krijgen
 • bewegen leuk (zijn gaan) vinden
 • bewuster met voeding omgaan
 • meer energie
 • fitter en zekerder

Tarieven
Het traject kost € 55,95 per maand voor 6 maanden inclusief lidmaatschap van Rongen Sports. Het is afhankelijk van uw zorgverzekeraar wat en tot welk bedrag er via de fysiotherapeut en diëtist wordt vergoed. Dieetbehandeling zal voor de doelgroep Diabetes Mellitus (gedeeltelijk) worden vergoed vanuit de basisverzekering.